A budapesti korzón – hála eleink nagyszerű véderőműjének – a sebesen robogó, örvénylő Duna látványosság, az elemi erő kordában tartva zubog keresztül a város szívén. Itt nyoma sincs a lupa-szigeti lakók láncra kötött s ezért kínhalállal vízbe fulladt kutyáinak. Se ember, se állat nincs életveszélyben, zsebkutyák női retikülökben utaznak, nagyobb ebek öntudatosan sétálnak pórázaikon.  A műtárgyak, úgy mint hajóállomás, közlekedési lámpa – úgy tűnik – állják az elemek próbáját. Itt egyszerre lenyűgöző és hátborzongató természeti jelenség a napról napra terjeszkedő, magának helyet foglaló Duna. Ereje, közönye kijózanító.

Péntek, meleg nyári este. A Duna korzótól két térrel beljebb, az Erzsébet téren a Belvárosi Fesztiválon fellépő Csík Zenekarra gyűlt össze tekintélyes tömeg. Hihetetlen méreteket ölt a Duna-Erzsébet tér-Szabadság tér között pezsgő, cirkáló, látványokra, zenére, könyvekre éhes emberáradat. A tér új „lakója” a 65 méter magas hófehér óriáskerék a kék utazókapszulákkal gyorsan forog, majd meg-megáll, így pörgetve fel a statikus teret. Jól áll a térnek a jövevény, egy próbát megér. Engem lenyűgözött – úgy emelkedik, hogy észre sem veszed, a kapszula zárt terében biztonságos a körforgás, a látvány fentről, s emelkedőben is megkapó, ó, nézz oda! ott a Bazilika!, amott az Andrássy!, jaj a másik oldalon a Lánchíd!, a Gellért-hegy!… forgunk ide-oda, mert ilyen magasságból és perspektívából még sosem láttuk a várost, már süllyedünk, s eltűnik a csak fent feltáruló látvány. Micsoda körút egy keréken!  

A Vörösmarty téren már a Könyvhét forgataga a látványosság, irodalmat ehet nagykanállal, ha telik neki rá az arra éhes városlakó.  Könyvvásár sok-sok szerző jelenlétével, a „Rájátszás” programja mint irodalom és koncert egyben, itt zenész-költő és zenész-író párok adják elő magukat és egymást. Az író gitározik, az énekes verset mond vagy énekel, a moderátor fricskázza a tündérnek öltözött költő dívát, a költő átírja a népszerű dalt; talán kár volt, de egy estére egyre megy, így kerek a szórakosgató szórakoztató performansz.