Szűr-Szabó Edit a „Képzelet Szárnyain” című ólmozott üvegképek és mozaik mobilia kiállítása a törökbálinti Munkácsy Művelődési Házban 2012. március 7-én nyílt. A helyszínválasztás nem véletlen, Róth Miksa, az üvegfestés nemzetközi hírű mestere a törökbálinti cementáru gyáros Walla József lányát Walla Jozefinát vette feleségül, ma a törökbálinti Walla-sírboltban nyugszanak. 

A kiállítás megnyitója este 6 után, sötétedésben kezdődött, így az alkotások csak mesterséges fényben voltak láthatóak. Szerencsésebb időpont lett volna az ólmozott üveg képeket nappal látni, mert a napfény kelti igazán életre ezeket a műveket. A fényjáték, a fénytörés, az üveg ragyogása e műfaj varázsa.  A kiállításon az ólmozott üveg szín- és fényjátékainak „rokona” a csillámló, színes mozaikkal kirakott három puff és egy szófa is megtekinthető, továbbá egy speciális technikával készült  mozaik portré. A szófa formáját és mintázatát keleti imaszőnyegek ihlették. Egy-egy ilyen csillámló, színes mozaikos bútorral, vagy a színes, íves, hullámzó formákkal kitöltött ólmozott üveggel öröm lenni találkozni a mindennapokban. 

Mesebeli az alma alakú tükör formája, színei. Szívesen üldögélnék a mozaikos szófán várakozva valakire, közben a csillámló, virágszirom alakú mozaikok nézegetésével múlatva az időt. A szív alakú és a tengerszem formájú ólmozott üvegképek párosa tükör berakással és a hullámzó ívekkel ugyancsak nagy kedvencé vált.

Szűr-Szabó Edit köztéri műve többek között a Születés pillanata c. 16 négyzetméteres ólmozott üvegablak a SOTE I. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján tekinthető meg. 

A Képzelet szárnyain c. kiállítás április 20-áig tekinthető meg, az újjáépített, a bejárattól balra egészen vonzó kávézót is birtokló törökbálinti Munkácsy Mihály Művelődési Házban.

Ajánlott oldalak: