Róna Péter, volt bankár, jelenleg őstermelő-sajtgyártó  és gazdasági guru tudomásom szerint semmilyen kapcsolatban nincs a Kossuth téri Vidék Mustra piaccal, viszont a magyar mezőgazdaságról sarkos, engem erőteljesen befolyásoló véleménnyel bír. Véleménye nem megalapozatlan, hiszen az elmúlt évben, a sajt-világkiállításon ezüstérmet kapott kisasszondi füstölt sajtja.

Egy Galamuson megjelent interjúban olvashatunk Róna álláspontjáról, mely szerint a magyar mezőgazdaság követendő útja a nagyobb hozzáadott értéket előállító, készterméket gyártó és készítő gazdálkodás, mert a jövő nem lehet a  a szimpla összeszerelésé, lényegében a „segédmunkáé”. Az interjúban felrója a magyar gazdálkodóknak, hogy nem dugják ki orrukat az országból, nem járják a nemzetközi vásárokat, így nem fejlődnek nemzetközi kapcsolataik sem. – Igaza lehet.

 E héttől őszig, minden hét péntekjén reggel nyolctól délután hatig az ötödik kerületi Kossuth téren, a Vidékfejlesztési Minisztérium árkádjai alatt az ország minden tájáról kitűnő termékekkel érkező őstermelők mutatkozhatnak be áruikkal, melyeket mustrálni, kóstolni és vásárolni is lehet. A piacon való részvétel ingyenes, azonban a piac újszerűségére és a kiemelt helyszínre tekintettel kóstoltatást kértek a rendezők a termelőktől, azaz minden termelő termékeivel járul hozzá a piac vonzóbbá tételéhez. Rendkívüli e csáberő! Igen nehéz ellenállni a kóstolásnak és a vásárlásnak! Nekem nem sikerült. 

A Műemlékek Nemzeti Gondnoksága kezelésében lévő majki kamalduli remeteségnél a francia levendulát aratták egy héttel ezelőtt. A betakarított levendulák, a csokorba kötés és szárítás után egy héttel már a Vidék Mustra őstermelői piacon illatoztak. A Műemlékek Nemzeti Gondnoksága önkéntesként keveredtem a levendulaárus szerepébe s a mustra helyszínére. A piac közel ötven árusa a tervek szerint három hetente cserélődik majd. A kistermelők, biotermelők, hungarikumot előállító élelmiszer manufaktúrák az ország minden területéről érkeznek és kínálják termékeiket, hogy ezáltal szélesebb körű ismertséget szerezhessenek. A célok között szerepel a piacon való vásárlásra ösztönzés. E céllal mélységesen egyetérthetünk, bár a szombati kispesti Kossuth téri piacon még sosem támadt az az érzésem, hogy kevesen látogatnák és továbbiakat kéne odavonzani. Sőt! Ám valóban támogatandó, hogy az árkádok alatt megjelent, ínycsiklandó, szemet gyönyörködtető sonkák, szalonnák, tepertők, péksütemények, különleges lekvárok, mézek, szirupok, herbateák előállítói minél szélesebb körben váljanak ismerté, igen pompás portékáik láttán, megérdemlik. Csak nyeltem nagyokat és igyekeztem befurakodni a kóstolgatók igen szorosan záródó tömegének a kóstolópulthoz közelebb eső részébe… Fantasztikus ízek, szagok, formák…  

Ki a vaskos, húsos sonkák, kolbászok pultjánál csábul el, rögtön orvosolhatja is a szokolyai Herbatea Manufakturánál megvásárolható Fahéj-Mézzel, mely koleszterincsökkentő és zsírlerakódást megakadályozó hatású. Épp e szokolyai fiatalember herbateás vállalkozásának szórólapjait tanulmányoztam, kitűnően szerkesztettek, lényegre törők, nem hiányzik a honlapcím sem a névjegykártyáról, s a honlapon ott a webáruház is. Ez az! Minőségi áru, kreativitás, kereskedelem a valós és online térben.

Rónának igaza van, s első látásra a belvárosi piac rendezőinek is, hogy megrendezték a Vidék Mustrát.