Hideg polgárháború frontvonalán

Egyelőre visszhangtalan a “tudósítás”, melyet a blog hu felületén futó gerillamarketing blogomban tettem közzé.
Ebben a bejegyzésben bemutattam a különbségek egy részét a 2006-os nolblogos – szolgáltató általi – blog-letörlés és a mostani Balavány eset között.

2006-ban a NOL nem csak levette a Morvax nicken publikáló blogger blogját, hanem megsemmisítette azt.
Balaványt napjainkban tízmillióra perli az MTVA, mert lényegét tekintve ő azt állította: közpénzen hazudnak a köznek.

Aminek most tanúi vagyunk, az a blogoszférára kiterejesztett hideg polgárháború egyik fontos ütközete.
A tét a blogoszféra feletti uralom megszerzése, vagy legalábbis korlátozása, a sajtószabadságon, a szólásszabadságon kívül eső jogi kategóriák bevetésével. Ha úgy tetszik, akkor az, ami a szemünk előtt zajlik, nem más, mint a cenzúra folytatása más eszközökkel.

Tulajdonképpen nem is lep meg a bejegyzésem visszhangtalansága! Ugyanis a 2006-os blogletörlős ügyben, amelyben a blognak, mint szellemi terméknek az elismertetése volt a velő – a kiállás SZEMÉLYES jellegű volt. A blogger vagy kiállt a letörlés ellen vagy nem állt ki.
Ugyancsak ezt a személyes jelleget erősítette, hogy akkor a NOL még mondhatta volna, hogy barátaim, bocs – de nem mondta, inkább végigszenvedett hat évet a rossz hírével és most, 2012-ben bíróság kötelezte – fellebbezésnek helye nincs – hogy harminc napon át sajnálkozzon a NOLblog felületén.

Viszont a Balavány-ügy már nem személyes jellegű! A HVG bloggereinek deklarált szolidarítása már egy országos lap szolidaritását jelenti, a védőügyvéd személye (Schiffer András) a pártok részvételét mutatja föl, a Milla kiállása egy tömegmozgalom szimpátiáját és erejét állítja látszólag Balavány, valójában a blog szabadsága mögé. Miközben a másik oldalon a kétharmadosnak mondott uralkodó párt és az állam illetékes intézményei sorakoztak föl.

Tehát ez az ügy nem közvetlenül személyes , mert teljesen “átvándorolt” a politika és az intézményrendszer játszóterére. És ehhez már “kicsi” az egyetlen személy vagy mikroközösség, tehát a blogger csupán nézi a “nagyok” játékát, a blog (remélhetőleg felelős) szabadságáért folyó – de tőle elidegenített küzdelmét.

*****

Kapcsolódó blog bejegyzések:

Blogzűrök

Bloggerek a bíróságon

Bloggerek a bíróságon 2