NERONero gyűlöletes személye úgy vonult a történelembe, mint aki csakis gaztetteket hajtott végre, aki Róma (és ezáltal az emberiség) legszentebb törvényeit tiporta sárba, szüzeken gázolt át, férjes asszonyokon, sőt Vesta-szűzzel, papnővel is hált, miközben könyékig vérben maszatolt a hatalomért.
Aligha csoda, ha Suetonius Nero-ról szóló művét olvasva meglepődtem az igyekezeten, amellyel a szerző a szörnyűségek mellett Nero pozitív oldalának is hosszú sorokat szentelt.

”Ha törvényt ült … akkor is írásban, nem pedig rögtönözve közölte ítéletét a peres felekkel.” – említi tárgyszerűen a szerző.
Ám a felsorolásból nekem az illemre vonatkozó történetírói megfigyelés a legérdekesebb.

Ám elöljáróban annyit: Nero óriási énekesnek képzelte magát, (s jegyezzük meg, tett is az énekhangjának a fejlesztéséért, gyakorolt, a kor receptje szerint az erős hang megszerzése érdekében nem evett gyümölcsöket és nehéz tárgyakkal kínozta a mellkasát).
Nero szívesen vett részt énekversenyeken, szereplőként, akit kötelező volt győztesnek kihirdetni, feltéve, ha meg akarta érni a reggelt az ókori zsűri.

Szóval az illem.

Suetonius tárgyilagosan megjegyzi, hogy a dalversenyek alkalmával Nero “engedelmesen” megtartotta a szabályokat, “még köpni sem merészelt soha”.
És ez a kétarcúság, az illemtudó hatalmasság, aki nem sercint az énekverseny alkalmával, bárha utána térdig gázol is a vérben – erősen elgondolkoztat…
(És persze a felfogás is, a történetíróé, aki Tacitus nyomán a “sine ira et studio”, vagyis a harag és részlehajlás nélküli szemlélet jegyében igyekszik megismertetni minket a korral.)
Ám a legizgalmasabb kérdés mégiscsak az, hogy miként juthat egy kifejezetten abnormális személyiség a csúcsra. Hogy a plebs, a populus romanus, vagyis a jónép, miért és miként tűri a vonulását a hatalom felé.
Ki tudja?
Érdekességként megjegyzem, Suetonius szerint Nero fürdőt és a sportversenyekhez gyakorlóteret építtetett, ahol a senatoroknak és a lovagoknak ingyen olajat biztosított. Ezek az ingyen olajban részesített rétegek manapság alighanem a politikai osztálynak és a felső középosztálynak felelnének meg…

*****

Ha ilyesfélét szeretne még:

A suszterpuccs elődei: Catilina összeesküvése

Ókori gerillamarketing sorozat