Sosem felejtem el, amikor az amerikai elnökválasztás másnapján kiléptem Gainesville-i bed and breakfest szállásom szobájából, s vidám mosollyal köszöntöttem a szállásadómat, aki savanyú képet vágva tette elém a különben remekbe készített pumpkin pie-t. Nem kellett találgatnom, azonnal rájöttem, hogy szállásadóm elkeseredésének oka Romney, számára teljesen váratlan veresége volt,

A Montclair-i egyetemen múlt hétfőn volt egy érdekes panel, ahol Jonathan Alter, a Newsweek volt szerkesztője fejtette meg a rejtélyt. A Fox televízió jelenlévő munkatársához fordult, s azt mondta, hogy timiattatok veszített Romney.  Ti mutattátok azokat közvélemény-kutatásokat naponta, melyek Romney győzelmét vetítették előre, s ti szólaltattatok meg olyanokat, aki el sem tudták képzelni, veszíteni fog.

A Fox televízió a konzervatívok mannája. Aki csak azt nézte, márpedig a konzervatívok csak azt nézték, el sem tudta képzelni, hogy a világ Romneysián kívül más. Ott nemcsak fehérek, szépek és gazdagok élnek. hanem bőven vannak, akik bőre színe nem fehér, hanem fekete, sárga, vörös. Nem fizetnek adót, mert nincs miből fizetniük. Küszködnek, remélnek, s ráadásul ők vannak többségben. 

Romneysia lakói beleestek abba a csapdába, melyet Angelusz Róbert Nölle-Neumann nyomán Magyarországon oly alaposan kikutatott. Aki kisebbségben van, de csak kisebbségiekkel érintkezik, az könnyen azt hiheti, hogy többségben van, s ez a tévedés kínos meglepetéseket okoz, mint azt Romneysia lakói is megtapasztalták.

Amerika társadalma visszavonhatatlanul megváltozott. A Fox televízió erről most sem vett tudomást, inkább csalást, megtévesztést emleget. A Fox közönsége kisebbség lett, Amerikában új többség született.