Ilyen helyen még sosem jártam. Ott voltam egy párt  születésénél, most azt gondolom, ez az egyik legjobb dolog ami történt velem mostanában. Körülbelül egy éve lehetett, amikor teljesen kétségbeesve körülnéztem, hogy nekem kell egy párt, és nem láttam egyet sem, amelyiket jó szívvel magaménak mondhattam volna. Akikről azt látom, el tudnak indulni valami teljesen új irányba, és ráadásul mindezt hitelesen teszik. Addig is megvoltam nélkülük, de mi nem így vagyunk kitalálva, a magyarok pártokban tudnak gondolkodni választások idején és úgy egyáltalán. Ez a szememben hiba, de ehhez igazodni kell.

 

 fotó: 4K!

Soha nem voltam még pártalapító kongresszuson. Semmilyen párt kongresszusán sem voltam eddig. Ez nem is baj, mert nincs mihez hasonlítanom, nem kell mérlegelnem. Szokásomtól eltérően a tegnapi sajtó 4K!-ról szóló cikkeihez írt kommenteket is elolvastam. Amikor anno a blogomba beszabadultak a Kossuth térről egy hidegebb estén a fiúk, azóta a helyén kezelem az ilyesmit. Mégis idéznék párat, erős válogatás persze.

A leggyakoribb a „minek még egy újabb párt?”.

„Ki finanszírozza?” “Azért az egy pozitívum, hogy még nem csináltak semmit, de máris utálják őket… :)” (nekem ez a kedvencem)
“Jó a frizurájuk! Olyan Guardiolás!”  “Most talán valóban egy patrióta, baloldali, európai szocdem. értékeket valló pártra van a legnagyobb szükségünk!”

Nem véletlenül keveredtem én erre a kongresszusra, hanem önszántamból. Mert kell egy párt végre.

Jó volt látni, hallgatni őket. Fiatalok, okosak és tudják mit akarnak, kábé azt amit én is. Hallottam eleget mi a baj velük . Fiatalok… tapasztalatlanok… nincs húzó név, (nézzünk pár húzónak ítélt nevet, na ugye, jobb hogy nincs, ne vegyünk rá mérget, hogy nem lesz hamarosan közülük)… nincs programjuk… (Tényleg? Ezt honnan veszik?) , már megint az ELTE… honnan lesz pénzük erre… (emlékezzünk egyszervolt fiatal demokratákra is).

A legtöbb arról szól, minek is még egy párt. Jobbról örömmel: osztódik a baloldal és ez jó. Balról félelemmel: osztódik a baloldal és ez rossz. Netán még Orbán kezét is emlegetik, mert az messzire elér. Myrt pedig azt mondja: ez jó. Eddig nem volt olyan párt akikre szavaztam volna, még erős kényszer alkalmazásával sem.

Teljes bizalmam az övék.

4K! – Negyedik Köztársaság

Hangfelvétel:

Istvánffy András elnöki beszéde