Szeptember 21-22-én újra itt  a Kulturális Örökség Napjai rendezvény (KÖN). Az elmúlt években csak a KÖN alkalmával volt megtekinthető az időközben a Forster Központba olvadt Műemlékek Nemzeti Gondnokságának helyet adó, a Dísz téren álló  De la Motte-Beer-palota.  A korábbi években a palotába látogató vendégek távlati tervként időről időre hallhattak az akkor még irodaként működő épület életmód-történeti múzeummá alakításának elragadó, de igencsak a távoli jövőbe tűnő tervéről.  A terv megvalósítása idén elkezdődött, ez év nyarán megnyílt az új múzeum, mely már nem csak a KÖN napjain látogatható, de a mostani KÖN-hétvégén ingyenesen tekinthető meg.

Korábban önkéntesek voltak a tárlatvezetők, a múzeummá válás hozta változás, hogy most már hivatásos tárlatvezetők kalauzolnak a 18. század végi budai polgári életmód világába. A KÖN hétvégéjén a látogatók 20 fős csoportokban tekinthetik meg a virág motívumokkal, bibliai jelenetekkel díszített, valamint a korhű bútorokkal berendezett lakóház-múzeumot.

A berendezési tárgyak köre igen széles, a tálalószekrénytől a szobavécéig terjed.  (A szobavécé a tavaly menesztett igazgató, Varga Kálmán irodájának illusztris darabja volt sokáig.) A szobavécé egyébként státusz-szimbólumnak számított a barokk korban, tulajdonosai nem átallottak a szobába is bevinni, ezzel is jelezvén kiváltságos helyzetüket vendégeiknek, azt, hogy nem kell kimenniük az udvarba dolguk végzésére. A barokk kor polgári családja hetente egyszer, ugyanabban a vízben fürdött, mint a többi családtag, lévén igen nehéz a dézsa fürdővízzel való feltöltése és leengedése, a „fürdőkád” illusztrálására a konyhában most egy hatalmas fadézsát láthatunk. A konyhát és a folyosót a majki kalmalduli remeteségben aratott hosszú szárú levendulacsokrok díszítik és illatosítják.  A palota öt egybenyitott szobája bontatlan egységes barokk térsort alkot a 250 m2-es késő rokokó és kora klasszicista falfestésével, mely ily módon egyedülálló a budai polgári építészetben, de az arisztokrácia palotáiban sem ismerünk hasonlót.

A berendezés még nem teljes – a tervek szerint a Dísz tér alá is mélyen benyúló pincerendszertől a padlásig az egykori tulajdonos Beer József Kajetán korabeli patikáját idézi majd. A pincében a patika korhű gyógyvíz- és szesztárolását, a padláson a gyógynövények szárítását mutatják majd be, így kalauzolva a látogatókat időutazásra a 18. századi patikus világába. Jelenleg postahivatal működik az egykori Beer József Kajetán ódon patikája helyén, talán a posta is ódon patikává avanzsál valamikor… De ennek a kiszámíthatatlan jövő a rendezője…