Egy könyv a könyvtárból s már kalandozhatunk is az Andrássy út környékének házai közt. A Fekete Sas Kiadó Budapesti Kultúrtörténeti Séták I. Andrássy út című, 2009-ben megjelent kötetében a Saxlehner-háztól az egykori szemétgödör helyén álló, s a legsötétebb időkben Hitler tér (1938-1945) néven szereplő Körönd házain, s a Jókai–Feszty-villán át a Hősök teréig tart a házak „regénye”. Ízelítőnek szemezgessünk a kötetben szereplő házak múltjából, s némelyikhez hozzá tehetünk egy csipet jelent, úgy tűnik a „regény” így vagy úgy, de folytatódik.

A keserű víz kereskedésből dúsgazdaggá vált Saxlehner András Andrássy út 3. sz. alatti palotáját a velencei csillárok, a carrarai márvány kandallók, az intarziás faburkolatok, s Lotz Károly freskói teszik szemkápráztatóvá. A korábban a Postamúzeumnak helyet adó épületet 2004-ben 328 millióért adta el az önkormányzat, a Postamúzeumot működtető alapítvány szerint 3 milliárdért kellett volna tulajdonost váltani, a per lezárult, a palota elkótyavetyélve, a Fővárosi Ítélőtábla 2013. április 30-án hozta meg jogerős ítéletét.

A Paulay Ede utca 35. az egykor fél év után csőd szélére került Parisiana, később Új Színház, ma Újszínház épületébe talán az egykor e helyen működő bordélyház szelleme tért vissza. Reméljük, nem marad sokáig.

Az Andrássy út 39. a Párisi Nagy Áruház épületének létrejötte egy tragikus tűzesetben fogant. Goldberger Sámuel a mai Rákóczi úton üzemeltetett jól menő bazárt Párisi Áruház néven, mely egy forró nyári napon, a kirakat-világítás bekapcsolásakor kipattant szikra miatt lángba borult, a tűzben tizennégyen vesztek oda, köztük volt a társtulajdonos felesége is, amikor a kifeszített ponyvát elvétve, a negyedik emeletről a utca kövezetére zuhant. A tragédia után Goldberger Sámuel monumentális üzletet hozott létre a Terézvárosi Kaszinó épületének felvásárlásával. Az épületről utóbb kiderült: rendkívül rossz az alapozása, így azt lebontották, helyére újat építettek, csak a Lotz-freskók díszítette báltermet hagyták meg. „A kereskedelmi kultúra megteremtette tömegszórakoztató intézményét. Az áruházi életérzés lényege, hogy a fogyasztás valójában szórakozás és élvezetszerzés.” Ma az Alexandra Könyváruház működik az épület alsóbb szintjein, s párját ritkító kávézó az egykori Terézvárosi Kaszinó Lotz-freskók díszítette báltermében.

 A Bajza utca 39. a hajdani Jókai–Feszty-villa „regényéből” mai bulvárlapok hasábjaira illő a következő epizód: a 74 éves Jókai Mór 20 éves arája Grósz (Nagy) Bella nem éppen nagyvonalúságáról tett tanúbizonyságot, amikor Jókai elhunyt felesége, Laborfalvy Róza halálának egyik évfordulóján a következő felirattal helyezett el koszorút az elhunyt sírján: „Laborfalvy Rózának” – Jókainé. Lett is belőle kegyeletsértési per, az örökbefogadott Róza és Jókai veje, Feszty Árpád soha többé nem álltak szóba az íróval. Az egykori villa, ma a Magyar Képzőművészeti Egyetemé.

Az Andrássy út 111. amikor megépült, az izraelita hitközség tulajdona volt, s egy egyemeletes fiúárvaház működött benne (1880), Hajós Alfréd tervei alapján Bauhaus-stílusban újjáépítették 1937-ben. 1944 karácsonyának délelőttjén nyilasok jelentek meg az épületben, több felnőttet és gyereket lelőttek, a többieket a Duna-part felé indították. Ekkor még sikerült visszafordulásra bírni a csoportot, de másnap sokukat a rakpartról a Dunába lőtték. A zsidó fiú-árvaház sok lakójának megmentője Gidófalvy Lajos őrnagy emlékét a ház falán emléktábla őrzi. 2001. óta hotelként működik…

Még sok más ház történetét ismerhetjük meg a Fekete Sas Kiadó kötetéből. E történetekkel „átfestett” házakra más szemmel nézünk, más érzéssel parkolunk előttük. Az épületek persze „közönyösen figyelik” lakóiknak sorsát, az előttük sétálókat – “nekik” mindegy…, de az olvasónak hol elkerekedik, hol felakad a szeme, időnként sajnálja, hogy nem látta egynémely épület virágzását, máskor pedig hálás a sorsnak, hogy nem vált szemtanújává egy elvetemült kornak.

Mindenképpen szívesen vagyunk kortársai a következő, az Andrássy utat is emlegető dal szerzőpárosának. Dés László – Bereményi Géza:  A szerelemről című dala szerint:

“A szerelem az megváltoztat mindent,
A megvakult semmiségeinket,
És ragyognak a fák, a fák s az Andrássy út…”