I. Tényleges életfogytig tartó szabadságvesztésre (TÉSZ) ítélte első fokon a Pécsi Törvényszék Péntek Lászlót, Bándy Kata rendőrségi pszichológus gyilkosát. A fogadtatás; elégedettség, mámor, ünnep. Javaslatok születnek, hogy milyen körülmények között kéne tartani a gyilkost. Kegyetlen körülmények között. Amilyen ő. Az ítélettel kapcsolatban vannak kifogások is valaki azért aggódik, hogy sokba fog kerülni fogva tartás, költséghatékonyabb lenne az akasztás. esetleg röviden lője le valaki. Egy rideg, a szolidaritás megannyi fajtáját élből elutasító barbár társadalom felszabadult hangjai. A gyilkos már préda. De ne legyünk süketek a más hangokra! Halljuk meg az eddig csendes szerényeket, az áldozattal, a vesztességet elszenvedőkkel őszintén együtt érzők szavait, és azokét, akik emberek akarnak maradni, akik az embertelen tettet nem embertelen tettel akarják megválaszolni. Javulnánk?        

II. Király Tamás divattervezőt egy ismerőse holtan találta a budapesti, VIII. kerületi otthonában. A rendőrség nem talált betörésre utaló jeleket, ezért azt feltételezték, hogy a divattervező ismerte és maga engedte be gyilkosát. A hatóság annyit közölt, hogy az áldozatot olyan súlyosan bántalmazták, hogy az belehalt a sérüléseibe. A nyomozók nem árultak el részleteket, annyi azért kiderült, hogy holttestet félig meztelenül találták és az áldozat a halálát megelőzően szexuális kapcsolatot létesített. Később megjelent egy kép a feltételezett elkövetőről, majd a hír, hogy Ózd Farkaslyuk nevű településrészen elfogták a férfit, aki megalapozottan gyanúsítható a gyilkossággal.  

A fogadtatás; értetlenkedés, hitetlenkedés. Volt, akinek a fényképen lévő férfi nem volt eléggé cigány: A rendőrség rendre kifehéríti a gyilkosok arcát! Volt, akinek túlzottan is cigány volt és ezért mást sejtetett: “közismert” praktika: béreljünk fel egy valakit a perifériára szorult, vagy éppen csak az árnyoldalon ismertek közül, akinek nem számít, és majd elintézi, … És jöttek az elutasítók: Nem tudom elképzelni, ha valaki más és még ismert is, nem tudja megválogatni a partnerét? Hihetetlen számomra-és szégyen, kiábrándító. Hitetlenkedők; de ismernie kellet (sic) ha beengette (sic) a házába, egy gusztustalan agy beteg embert (esetleg szexelni) van normálisabb meleg is! A verziót állítók: Az abszurdum, hogy egy ilyen meleg szexpartnerként behív a házba: annál inkább működőképesebb verzió lenne, hogy strici, vagy annak a behajtója, stb. A realisták : szerintem, aki vágyja a halált, az simán dugatja magát egy ilyen beteg, ferde féreggel. Az eszményeiért aggódó: … minél kevésbé legyen gonosz és sötét az egész dolog…Mert ha nem ilyen véletlen elmezavar, akkor nagyon sötét árnyat vet az egész neo-avangárd közösségünkre, akik szerettük, akik rajongtunk érte…évtizedeken át … A konszonanciát alkotó: … Király szomszédjai nem hiszik, hogy ilyen embert beengedett volna a lakásába, mert csakis jól szituált intelligens emberek jártak hozzá. … Hisz ismerted Tamást, tudod, hogy sohasem engedett volna az életébe/magába ilyen embert. …A reagálásokat a facebookról, gyűjtöttem. Milyen címszó illenék hozzájuk? Út a sötét megértése felé? Vagy éppen ellenkezőleg, menekülés a valóságtól?

III. A pár ezer lakosú Izsák rendőrkapitányságról néhány napja holtan hozták ki a piti lopási ügy miatt bevitt B. Józsefet. A férfi problémás ember volt, a hírek szerint ivott, s bár minden munkát elvállalt, ha az alkalom adta magát nem riadt vissza a kisebb lopásoktól. A végzetes napon is egy bejelentést követően az út mellől bilincsbe verve vitte el két rendőr, majd a “kihallgatás közben leesett a székről, és meghalt”. Ezt követően a nyomozók az élettársát vették elő, akinek nem szóltak a halálesetről s az asszonyt reggelig arról faggatták, hogy milyen betegsége volt az áldozatnak, látszottak-e rajta korábban ütésnyomok, majd reggel hatkor közölték vele B. József meghalt. A halál oka hivatalosan még nem került meghatározásra, de mindenki azt gondolja s mondja a „szutykos, maszatos, román cigányt” agyon verték. Fogadtatás: Csend. Félelem, megrendülés, némaság. A beszámolók szerint a település rendőrsége zárva, az eset óta egy lélek se ki, se be. A parkoló üres.  Az országos rendőrkapitány szűkszavú. A kurucinfon egy hang se. Mire ad lehetőséget ez a csend? Belátjuk, hogy a gyűlölet nem játék?   

Van-e haszna a gyilkosnak? Kizökkenti az időt. Esélyt ad a változásra, arra, hogy a megőrző hárításon kívül mást is tegyünk. Ma még. Az ár kegyetlen.