Az Irodalmi Jelen harmadik alkalommal megrendezett, A nagy felolvasás címűestjén, kortárs költők (a lap szerzői) olvasták fel verseiket a Zsivágó Kávéházban, az esemény meghívója szerint az egymásra való odafigyelés, egymás meghallgatása jegyében. Ritkán megfogalmazott szándék, sokat kellene gyakorolni.

A másik meghallgatásának élményét, informális verzióban, az est előtti bő fél órában magam is begyűjtöttem. Kombináltam továbbá a magamra való odafigyeléssel, azaz forrócsoki és Manci limonádé, ill. szakértői tanácsra, retróropi fogyasztásával. Időközben az újabb és újabb érkezők egyre nagyobb társaságot képeztek, ezzel arányosan nőtt a gomolygó dohányfüst, amire nem dohányzóként nem épp az egymásra való odafigyelés címkéjét ragasztanám. Hogy ne legyek útban és a füst elől is elmeneküljek, továbbá, hogy az eseményekre kellő rálátásom legyen, a kávéház emeleti asztalától, egy Manci limonádé társaságában hallgattam a felolvasásokat.

Boldog Zoltán és Weiner Sennyey Tibor moderáltak, kameráltak, mikrofont szereltek le-fel (főleg a visszaszerzés jelentett kihívást), szépen, feszesen vezették a programot.

Egy szerző, egy vers – pergő volt a program. A felolvasás nekem tompítja a megértést, ha magamban olvasom, élesebb a vers tartalma. Ugyan kényelmes és füstmentes a számítógépen olvasni a verseket, de érdemes a szerzőkről valós térben, 3D-ben is benyomást szerezni.  Kinek nyúlfarknyi, kinek hosszabb versére nem volt idő ráunni. A sokféle élet, gondolat, szösszenet, a rendezvény szándéka szerint, egy jó órára figyelmet kapott.

Pont ezen a programon nagy valószínűséggel nem vettem volna részt, ha nincs az e-világ. Blog- és fészbuk utakon magányosan kószálva, olykor az ismeretlenek e-ismerősökké válnak, előfordul, hogy az e-ismerősökre kíváncsiak leszünk, időnként tőlük/rajtuk keresztül szerzünk eseményekről tudomást, mindez transzformálódott most a Zsivágó Kávéház valós terébe.

Elfogult vagyok Jónás Tamással, az ő verseit, üzeneteit ugyancsak az e-világban (időnként rémülten) követem, olvasom, bár könyvtárból is kölcsönöztem már kötetét az e-tér hatására, ezen az alapon választottam a felolvasás róla szóló részét „illusztrációnak”. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Felolvasás az e-térből

http://youtu.be/ERNM-M6hDqk?t=1m58s

További felvételek itt: