Középpontban a bürokraták

Látatlanban azt gondolhatnánk, hogy a párthonlapok világa tele van pezsgéssel, egyszóval ez olyan világ, amely nyomon követi az élet legfontosabb eseményeit, és a párt által preferált közönség legfontosabb színtereit, élethelyzeteit ábrázolja, ebből a közegből merít, ennek a közegnek a gondolataiból építkezik, s a pártok vezetői is ebben a közegben merítkeznek meg.
Azt gondolnánk, hogy a pártvezető egy közülünk, primus inter pares ahogy a latin mondja, vagyis első az egyenlők közül, de olyan mint mi, velünk él – nem csak belőlünk!
Ezzel szemben az a rusnya helyzet áll elő, hogy a párthonlapok készítői egészen másképpen látják a világot, a pártembert elidegenedett pártemberként mutatják be, akinek a legfontosabb kelléke a szószék és a mikrofon.
A pártember tehát szónokként, értekezlet szereplőjeként áll előttünk a honlapokon – olyan idegen bürokrataként, akiért, akinek a gondolataiért aligha fog megdobbanni a szívünk.

Nézzünk az MSZP honlapjára

Néhány héttel ezelőtt az MSZP honlapjára pillantottam rá, s a címlapon nem kevesebb, mint 17 szónokot számoltam össze.
Ma újra ráemeltem szemem a honlapra, remélve, hogy a mikrofonok számában csúcstartó párt webszájtján esetleg változott a helyzet – és tényleg!
Valaki talán hallott arról, hogy a változatosság gyönyörködtet, és menünként ilyen változatos képekkel ajándékozta meg a közönséget 2013. május 3-án 14 órakor:

Az MSZP lebontja az Orbán-rendszert

A lebontó?

 

A dagadó trafikbotrány

Egy trafikos?

 

Feljelentés trafik ügyben

A feljelentő?

Ha most azt gondolja valaki, hogy bejegyzésemmel egy kipécézett pártot akarnék “lejáratni” – az téved! Mert általában a párthonlapok mikrofonban és bürokratában gazdag szemléletét szemléltetem csupán – egy példán át.

*****

PS.: 2013.05.05. 9:27 h
Baráti észrevétel szerint hátrányos színben tünteti fel írásom a FIDESZT, hiszen olyan benyomás is keletkezhet, mintha a kormányzó pártnak nem is volna versenyképes számban mikrofonja és bürokratája.
Éppen ezért igyekszem ezt a hátrányos megkülönböztetést a kép erejével mérsékelni. A FIDESZ honlap nyitó oldalán a slide show négy képéből három mikrofonos embert ábrázol, de ezúttal csupán az elsőt, vagyis a leghangsúlyosabbat mutatom be:

Fidesz mikrofon

A FIDESZ-nek is van mikrofonja

 

Előzmény: